Program Penghayatan di SK Singgah Manis

Sekalipun agak terlewat untuk membuat sedikit catatan berceramah Penghayatan di Sk Singgah Manis sempena kem motivasi calon-calon UPSR mereka. Namun, penulis berhasrat untuk berkongsi sedikit pengalaman bersama murid-murid Cikgu Suriati ini.

Penulis agak berkejar-kejar ke program ini kerana terpaksa menghabiskan ceramah Maulid peringkat daerah Telupid di SMK Telupid. Perjalanan yang agak jauh dengan keadaan jalan yang cukup mencabar dan penulis ada pengalaman kurang baik kerana sebelum ini dua tayar kereta pecah dalam perjalanan Beluran-Telupid.

Hanya singgah sekejap untuk solat Asar, penulis terus menuju ke SK Singgah Manis. Guru Besar dan guru-guru SK Singgah Manis di Bilik Mesyuarat mereka dan dihidangkan bubur.. (sedap)

Menariknya, program ini bukan sekadar membimbing untuk akademik tetapi juga kepimpinan. Penulis melihat ada bersama-sama peserta batu bata dan pelajar sendiri menjadi pengerusi majlis dan memberi arahan.

Emosi penulis pada awalnya sedikit terganggu bila LCD tidak berfungsi dengan baik lantaran masalah laptop penulis. Namun demikian, dapat diselesaikan selepas itu dengan bantua guru-guru SK Singgah Manis.

Ceramah penghayatan mendapat perhatian dan kerjasama yang baik daripada kalangan peserta. Pada padangan penulis, objektifnya tercapai sekalipun program ini berakhir dekat dengan waktu maghrib.

Peserta ditiup semangat menghargai pengorbanan ibubapa dan kenapa mereka mesti belajar bersungguh-sungguh. Selain itu, penulis berjaya membetulkan niat sebenar tujuan pelajar belajar iaitu untuk mendapat kebahagian di dunia dan juga diakhirat disamping dijauhkan daripada azab api neraka Allah. Pelajar digesa melazimi azam dan doa ini dalam kehidupan.
agaknya..apalah yang dibincangkan oleh peserta
menangis bila disentuh pengorbanan ibubapa mereka
Wakil peserta menyampaikan cenderahati kepada penceramah

0 comments:

Post a Comment

 
Powered By Blogger | Reka Cipta iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top