Perkampungan Mursyid Negeri

Buat Julungkalinya, Sektor Pendidikan Islam, JPN Sabah berjaya mengumpulkan hampir 100 orang barisan depan guru Pendidikan Islam yang telah ditauliahkan sebagai Mursyid daerah dan negeri. Setiap daerah dijemput empat orang mursyid yang terdiri daripada 2 orang ustaz dan dua orang Ustazah.

Program tiga hari dua malam tersebut telah dirasmikan oleh Pengarah Jabatan Pendidikan Islam,kementerian Pendidikan Malaysia yang berbahagia Ust Abdullah Md Din, turut serta pengarah bahagian Dakwah dan syiar Islam KPM.

Selain daripada program daurah Mursyid, kami turut diisi oleh Biro Tatanegara (BTN) dengan slot yang cuba dikaitkan dengan peranan Guru Pendidikan Islam dan kenegaraan.

Paling mengembirakan kami sikap rendah diri dan keterbukaan pegawai-pegawai sektor pendidikan Islam Sabah khususnya ust Mohamaed Zaki Abdul Ghani. yang turut menjadi peserta BTN dan berperanan aktif.
Kumpulan 2, bergambar dengan ketua sektor dan Pegawai dakwah
UstAbdullah Md Din, Pengarah jabatan Pendidikan Islam Malaysia
Tazkirah maghrib disampaikan Ketua Sektor Pendidikan Islam Sabah
Menekuni ceramah oleh UstAbdullah Md Din
gambar jemaah berlatarkan Gunung Kinabalu

SPI dan BTN Kundasang,gabungan erat
Nyanyi Lagu 1 Malaysia, Satu

Teknik Menjawab SMK Paris

Alhamdulillah, engine menuju kecemerlangan SPM sudah dihidupkan oleh sekolah-sekolah daerah Kinabatangan. Seminar Teknik menjawab sudah mula dilakukan di sekolah-sekolah berdekatan. kalau pada 2 MEI baru-baru ini, saya bersama-sama dengan pelajar SPM SMK Bukit Garam II, Alhamdulillah minggu ni,berkesempatan dengan calon-calon SPM SMK Paris.

Alhamdulillah, kesungguhan yang tinggi daripada pelajar menekuni pendedahan yang saya berikan dan paling membanggakan saya bila pihak pentadbir sekolah,khususnya Puan Pengetua, Pn Wanihin dan  ketua Bidang turut serta bersama dan memantau program berjalan. dalam masa yang sama diadakan disebelah kami, subjek pendidikan Moral yang disampaikan oleh Pengetua SMK Beluran Bistari.

Terima kasih pihak SMK Paris,khususnya Cikgu Samsul yang memberikan ruang kepada saya untuk bersama-sama memacu kecemerlangan pendidikan,khususnya Pendidikan islam di daerah ini. Kepada para pelajar SMK Paris, Selamat maju jaya
mendengar dengan kusyuk (barangkali!)

sebahagian peserta yang ceria
Cikgu Samsol yang mengulung seminar
 
Powered By Blogger | Reka Cipta iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top